Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/521
Karar No: 2019/362
Karar Tarihi: 14.03.2019

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi 2019/521 Esas 2019/362 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı vekili müvekkilinin bankada açtığı mevduat hesabındaki parayı alamadığı için, hesabın müvekkilinin annesi adına açılmış olabileceğini iddia ederek dava açmıştır. İlk derece mahkemesi, tüketici işlemi kapsamında olduğu gerekçesiyle davanın usulden reddine karar vermiştir. Davalı vekili ise çıkar çatışması nedeniyle davada ticari işlem kapsamında olduğunu savunarak, Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülmeli olduğunu belirtmiştir. İstinaf incelemesinde de tüketicinin korunması hakkında kanuna atıfta bulunarak, davanın reddine karar verilmiştir. Kanun maddeleri: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3, 73/1 ve 83/2.


T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
12. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2019/521
KARAR NO : 2019/362
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 07/02/2018
NUMARASI : 2015/570 E.- 2018/101 K.
DAVA : Alacak (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan)
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 14/03/2019
İlk derece mahkemesince verilen hükmün davalı vekilince istinaf edilmesi üzerine düzenlenen rapor ve dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü;
DAVA: Davacı vekili, müvekkilin Harbiye semtinde bir dairesini sattığını, parasını müteveffa annesinin ihtiyaçları için banka hesabında bulundurduğunu banka işlemleri için annesine vekaletname bıraktığını, annesinin ölümünden birkaç gün önce ilgili hesap bilgileri olduğu düşünülen defteri müvekkile verdiğini, fakat konuşma yetisini kaybetmiş olması sebebiyle ayrıntısını ifade edemediğini, müvekkilin Harbiye şubesine gittiğini, hesabın akıbetini sorduğunu, banka tarafından kaçamak cevaplar verildiğini, hesapla ilgili son işlem tarihi tarafça belirlenemediğinden paranın TMSF'ye devredilecek olması nedeniyle İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde delil istendiğini, ancak bu talebin mahkemece reddedildiğini, sözkonusu paranın hangi şubede ve kim adına olduğunun bilinmediğini, mütevefa annenin kolaylık olması sebebiyle parayı kendi adına bir hesaba aktarmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, hem müvekkil ... 'nun hem annesi ...'nun adına ilgili şube nezdinde hesapların bilirkişi marifetiyle tespiti ve hesaplarda mevcut paranın müvekkile iadesi için davayı açtıklarını, bu nedenlerle ... Bankası Harbiye şubesindeki ... nolu hesabın müvekkil ... 'nun hem annesi ...'nun adına olup olmadığının bilirkişi marifetiyle tespitini, hesaplarda mevcut paranın müvekkile iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili, davacının iddiaları doğrultusunda sadece Harbiye ... şubelerinde değil tüm kayıtlarında annesi ... adına kayıtlı olduğu iddia edilen ... nolu hesabın araştırıldığını, fakat bu hesaba rastlanmadığını, TMSF'ye devredilen hesapların araştırıldığını, burada da ...'na ait ... nolu hesaba rastlanmadığını, müvekkil bankada Harbiye Şubesi nezdinde kayıtlı 14/03/2008 tarihinde açılmış olan 1001-455378 nolu ... adına kayıtlı bir hesabın olduğunu, davacının davasını ispatla mükellef olduğunu, dava dilekçesinde ne bir hesap cüzdanı ne de başka bir somut bulunmadığını, bu nedenlerle davacının iddia ve taleplerini kabul etmediğini, somut delile dayanmayan işbu davanın reddini, Asliye ticaret mahkemelerinin görev alanına girmesi sebebiyle görev yönünden reddini, haksız ve hukuka aykırı açılan, somut delile dayanmayan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI:Mahkemece, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3, 73/1 ve 83/2 maddeleri uyarınca bireysel mevduat hesabından kaynaklanan davalara bakma görevinin tüketici mahkemelerine ait olduğu, davacının ve dava dışı annesinin tüketici olduğu, davanın açıldığı tarih itibari ile tüketici davası vasfında olup tüketici mahkemelerinin görev alanına girdiği gerekçesiyle, HMK'nın 114/1-c ve HMK'nın 115/2 maddesi uyarınca davanın usulden reddine, talep halinde dosyanın görevli İstanbul Tüketici Mahkemesine gönderilmesine, süresi içinde gönderilme başvurusunun olmaması halinde davanın açılmamış sayılacağına karar verileceğine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ: Davalı vekili; müvekkili bankanın tacir olması sebebiyle davanın Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini, Bankacılık Kanunu kapsamında açılan mevduat hesap ilişkisinden kaynaklandığı, dosyada bilirkişi incelemesi yapıldığını, incelenecek başkaca husus kalmadığını, dosya tamamlanmış olduğundan usul ekonomisi açısından da dosyanın Asliye Ticaret Mahkemesi'nde karara bağlanması gerektiğini belirterek görevsizlik kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
GEREKÇE: Dava; banka mevduat hesabından kaynaklı tespit edilecek hesaptaki bedelin tahsili istemine ilişkindir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73. maddesinde; "Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir." ifadesi ile tüketici mahkemelerinin görev alanının tüketici işlemleri ile sınırlandırıldığı, aynı yasanın 3/l maddesinde, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemin tüketici işlemi olarak tanımlandığı görülmüştür.Somut olayda davacı/dava dışı annesi ile davalı arasında akdedilen bireysel bankacılık işlemlerine istinaden mevduat hesabının açıldığı, ancak banka kayıtlarında mevduat hesabının tespit edilememesi nedeniyle işbu miktarın bilirkişi marifetiyle tespiti ile iadesi istemi üzerine davanın açıldığı anlaşılmıştır.Dava tarihi(22.9.2014) itibariyle yürürlüğe girmiş olan ( 28/05/2014 ) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 3, 73/1 ve 83/2 maddeleri uyarınca bireysel mevduat hesabından kaynaklanan davalara bakma görevinin tüketici mahkemelerine ait olduğu nazara alındığında, huzurdaki davada davacının ve dava dışı annesinin tüketici olduğu, anılı yasal düzenlemeler gereğince davanın, açıldığı tarih itibari ile tüketici davası vasfında olup tüketici mahkemelerinin görev alanına girdiği anlaşılmakla; HMK'nın 114/1-c ve HMK'nın 115/2 maddesi uyarınca davanın usulden reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun bulunarak, davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle:
Davalı vekilinin istinaf başvurusunun HMK 'nun 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
Peşin harcın karar harcına mahsup edilmesine başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine ,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda HMK.'nın 353(1)-a maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 14/03/2019


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi