Abaküs Yazılım
19. Ceza Dairesi
Esas No: 2020/7332
Karar No: 2021/6076
Karar Tarihi: 02.06.2021

1136 Sayılı Kanuna Aykırılık - Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2020/7332 Esas 2021/6076 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Kayseri’de arzuhalcilik yaparken avukatlık yapma yetkisini taşımadığı halde senetleri kendi üzerine ciro ettirerek bir avukat gibi icra takibi yapan ve bu işi gelir getiren bir iş haline dönüştüren sanık suçlu bulunmuştur. Sanığın suçu 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 63/3. maddesini ihlal etmektedir. Temyiz isteği reddedilen sanığın suçu kanuna uygun olarak saptanmış ve cezası kanuni bağlamda uygulanmıştır. Sanığın suçu zincirleme şekilde işlemesi nedeniyle cezası dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılmalıdır, ancak bu hususta temyiz bulunmadığından bozma kararı verilmemiştir. Kanun maddeleri:
- 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 63/3. maddesi
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 43/1. maddesi
19. Ceza Dairesi         2020/7332 E.  ,  2021/6076 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : 1136 Sayılı Kanuna Aykırılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Yükletilen suçun sanık tarafından işlendiğinin kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı,
    Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanun"da öngörülen suç tipine uyduğu,
    Cezanın kanuni bağlamda uygulandığı,
    Anlaşıldığından, sanığın temyiz nedenleri yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA, 02/06/2021 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    (M)



    KARŞI OY:

    Emekli zabıt katibi olan ve Kayseri Adliyesi civarında arzuhalcilik yapan sanığın, arzuhalcilik yetkilerini aşmak suretiyle tahsil için tevdii edilen senetleri kendi üzerine ciro ettirerek avukatlık yapma yetkisini taşımadığı halde, bir avukat gibi icra takibi yaptığı ve bunu münferit bir olay kapsamını aşacak şekilde meslek ve gelir getiren bir iş haline dönüştürdüğü, bu şekilde bir çok icra takibinde bulunduğu, sanığın sübut bulan eyleminin 1136 sayılı Avukatlık Kanun"un 63/3. maddesindeki suçu oluşturduğu iddia ve kabul edilen olayda;
    Sanığın temyiz talebi üzerine Dairemizce yapılan inceleme sonunda atılı suçun sübut bulduğu kabul olunarak hükmün onanmasına karar verilmiştir.
    Sayın çoğunluk ile görüş ayrılığımız suçun TCK"nin 43/1. maddesinde belirtildiği üzere zincirleme şekilde işlendiğine yöneliktir.
    Şöyle ki ;
    Madde 43- (1) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.
    Şeklinde düzenlenme yer almaktadır,
    Atılı suçun mağduru kamu olup sanığın, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla kez işlediğine dair hiçbir şüphe bulunmamaktadır, mahkemenin de kabulü bu yöndedir, somut olayda TCK"nin 43/1. maddesinin koşulları oluşmuştur.
    Ancak, sanık aleyhine temyiz bulunmamaktadır.
    Her ne kadar sonuca etkili olmayacak ise de, öğretide tartışılması ve emsal olaylarda yerel mahkemelerce dikkate alınarak değerlendirilmesi bakımından;
    Yargıtay ilamına, 5237 sayılı TCK"nın 43/1. maddesi kapsamında, aynı suç işleme kararıyla Kanun"un aynı hükmünü değişik zamanlarda birden fazla kez ihlal etmiş olması karşısında, sanıklar hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmayarak eksik ceza tayin edilmesindeki isabetsizlik aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır. Şeklinde eleştiri yapılması gerektiği düşünülmekle bu hususla sınırlı olamak üzere sayın çoğunluğun görüşüne iştirak etmiyorum.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi