Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15508
Karar No: 2019/9040
Karar Tarihi: 07.10.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/15508 Esas 2019/9040 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir tazminat davasında, trafik sigortası tarafından ödenen tazminatın rücuan talep edilmesi için dava açılmıştır. Davalı tarafın maliki olduğu kamyonetin sürücüsü, ağır kusurlu bir şekilde aracı kullanmış ve yük taşıması gereken bölüme yolcu almıştır. Kazada bir kişi yaralanmış ve trafik sigortalısı tarafından tazminat ödenmiştir. Ancak yapılan adli tıp raporu sonucunda yaralı kişinin %8 malul olduğu belirtilmiştir. Mahkeme, yapılan ödemenin maluliyet nedeniyle olduğu ancak zarar gören kişinin malul olmadığı sonucuna vararak davanın reddine karar vermiştir. Ancak bu karar yanlıştır. Çünkü trafik sigortalısı, K.T.K 95. maddesi ve Trafik Sigortası Genel Şartları B-4 maddesi uyarınca ödediği tazminatı rücuan talep edebilir. Bu maddeye göre, yolcu taşıyan araçlarda ruhsatında belirtilmeyen kişilerin taşınması nedeniyle meydana gelen kazalarda trafik sigortası ödediği tazminatı sigorta ettirenden rücu edebilir. Bu nedenle mahkemece, yaralı kişinin 6 ay geçici iş göremezlik süresi için aktüer raporu alınarak rücu şartları değerlendirilerek karar verilmesi gerekmektedir. Kanun maddeleri: 2918 sayılı Yasanın 91. maddesi, K.T.K 95. maddesi, Trafik Sigortası Genel Şartları B-4 maddesi.
17. Hukuk Dairesi         2016/15508 E.  ,  2019/9040 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davalının maliki olduğu, müvekkiline zorunlu mali sorumluluk poliçesi ile sigortalı aracın sürücüsünün, ağır kusurlu ve istiap haddini aşmak ve yük taşınması gereken kısımda yolcu taşımak suretiyle seyri sırasında araçta yolcu olarak bulunan dava dışı ..."ın yaralanarak malül kaldığını, müvekkilince ödeme yapıldığını, ödenenin rücuan tahsili amacı ile başlatılan takibe davalının itiraz ettiğini açıklayıp itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; ZMMS poliçesinde öngörülen maluliyet riski gerçekleşmemesine rağmen dava dışı kişiye maluliyet tazminatı ödenmesi halinde ödemeyi yapan davacı ... şirketinin zarar verdiği iddia edilen davalıdan bu tazminatı talep etmesi de mümkün olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Mahkemece yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmiş ise de varılan sonuç dosya kapsamına uygun düşmemektedir.
    Dava trafik sigortası tarafından yapılan ödemenin rücuan tahsili istemine ilişkindir. 2918 sayılı Yasanın 91. maddesi uyarınca işletenin sorumluluğunu üstlenen trafik sigortacısı zarar gören kişilere ödeme yaptıktan sonra K.T.K 95. maddesi
    ve Trafik Sigortası Genel Şartları B-4 maddesi uyarınca sigorta ettirenden ödediği tazminatı rücuan talep edebilir. Anılan maddenin (e) bendinde tazminatı gerektiren olayın, yolcu taşımaya ruhsatlı olmayan araçlarda yolcu taşınması veya yetkili makamlarca tesbit edilmiş olan istiab haddinden fazla yolcu veya yük taşınması nedeni ile meydana gelmesi halinde trafik sigortasının ödediği tazminatı sigorta ettirene rücu edebileceği düzenlenmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacıya trafik sigortalı, istiap haddi 3 kişiden ibaret olan davalıya ait kamyonet ile dava dışı sürücünün 10 arkadaşı ile birlikte çalıştıkları fabrikaya gittiği sırada sağ arka tekerin patlaması ile sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybederek aracın devrildiği ve birden çok kişinin yaralandığı, davacı ... tarafından dava dışı ..."a ... Eğtim ve Araştırma Hastanesi özürlü raporuna göre %8 malüliyet nedeni ile 16.06.2011 tarihinde 14.065,0 TL tazminat ödemesi yapıldığı anlaşılmıştır.
    Hükme esas alınan Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu 25.02.2016 tarihli raporunda dava dışı ..."ın maluliyetine neden olacak düzeyde araz bırakmadan iyileşmiş olduğundan sürekli maluliyet tayinine mahal olmadığı, iyileşme süresinin kaza tarihinden itibaren 6 (altı) aya kadar uzayabileceği belirlenmiş olup tedavi süresi boyunca da %100 malul kabul edileceği tıbbi bir uygulamadır. Mahkemenin yapılan ödemenin maluliyet nedeniyle olduğu zarar görende maluliyetin bulunmadığı bu nedenle davacının ödemenin sonuçlarına katlanması gerekeceği düşüncesine katılma imkanı yoktur. O halde mahkemece dava dışı zarar gören Serhat"ın 6 ay geçici iş göremezlik süresi için tazminat yönünden aktüer raporu alınıp ve rücu şartları değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 07/10/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi