Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5913
Karar No: 2018/10863
Karar Tarihi: 19.11.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/5913 Esas 2018/10863 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, bir ihaleye bağlı olarak davalı ile sözleşme imzaladığını ve tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak davalının biten ihaleye rağmen teminatı iade etmediğini iddia ederek 62.500 TL'nin faiziyle birlikte tahsilini istemiştir. Davalı ise kendilerine ödenen herhangi bir teminat bedeli olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davacının talebini kabul etmiş, bunun üzerine davalı temyiz etmiştir. Hukuk Mahkemesi, aynı çevrede aynı şartlar altında açılan diğer bir dava ile bu davayı birleştirerek, sonuca uygun bir karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu bağlamda, 6100 sayılı HMK'nın 166/1 ve devamı maddeleri gereği, davaların birleştirilmesinin amacı usul ekonomisine hizmet etmek ve aynı konuda çelişkili kararlar verilmesini önlemektir. Mahkeme, tüm dosyaların birleştirilmesi ve sonuçlara göre karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. İlgili kanun maddeleri şunlardır: HMK'nın 166/1 ve devamı maddeleri.
13. Hukuk Dairesi         2016/5913 E.  ,  2018/10863 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR

    Davacı, 26.03.2014 tarih ve 2014/15288 kayıt numaralı ihaleye bağlı olarak, davalı ... ile motorin ve euro dizel motorin alımına ilişkin sözleşme imzalandığını, sözleşme gereğince tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak davalı Belediyenin biten ihaleye rağmen 62.500,00TL tutarındaki teminatı davacıya iade etmediğini ileri sürerek, şimdilik 62.500,00 TL"nin, iade edilmesi gereken 01.01.2015 tarihinden itibaren işleyecek reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı ..., kendilerine ödenen bir teminat bedeli olmadığını, davacının bu yönde dekontu bulunmadığını savunarak, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, davalı ... ile imzalanan sözleşme gereğince, teminat bedelinin tahsiline ilişkin olarak eldeki davayı açmıştır.
    Davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin hükümler, 6100 sayılı HMK.nun 166 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup, amacı usul ekonomisine hizmet etmek ve aynı konuda çelişkili kararlar verilmesini önlemektir. Anılan yasanın 166/1 maddesinde; "Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir." hükmü düzenlenmiş, birleştirmenin koşulu olan “bağlantı” da, aynı yasanın 166/4 maddesinde, "Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması" olarak tanımlanmıştır.
    Somut olayda, davalı ... tarafından davacı aleyhine; aynı sözleşmeye dayanarak, borçlu olmadığına ilişkin olarak ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2016/235 esas sayılı dosyası ile menfi tespit davası açıldığı ve halen derdest olduğu dosya kapsamı ile anlaşılmaktadır.
    O halde eldeki alacak davası ile davalı tarafça açılan davanın tarafları ve konusu aynı olduğundan iki dava arasında hukuki ve fiili irtibatın bulunduğu ve bir dosyada verilecek hükmün diğerini etkileyebilecek nitelikte olduğunun kabulü zorunludur. Bu itibarla az yukarıda anılan dava ile eldeki davanın birleştirilerek yargılamanın sürdürülmesi gereklidir. Mahkemece, her iki dava dosyasının birleştirilerek yargılamanın devam ettirilmesi ve ... 1.İcra Müdürlüğü"nün 2014/4606 esas sayılı dosyası da dikkate alınmak suretiyle, hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre, davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, (2) numaralı bent uyarınca davalının diğer itirazlarının incelenmesine bu aşamada yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi