Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/35898
Karar No: 2018/4568
Karar Tarihi: 16.04.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/35898 Esas 2018/4568 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Tüketici Mahkemesinde görülen bir menfi tespit davasına ilişkin verilen karar temyiz edilmiştir. Davacı, Garanti Bankası A.Ş. ile Gayrimenkul End. İnş. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında yapılan bir satış sözleşmesi kapsamında aldığı bir konuta ilişkin senetleri iptal edilmesi ve borçlu olmadığının tespiti istemişti. Mahkeme, davacının Garanti Bankası A.Ş. yönünden talebinin reddine, Gayrimenkul End. İnş. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden talebinin kabulüne karar vermiştir. Ancak mahkemenin senetlerin nama yazılı olup olmadığı tespit edilmeden karar vermesi hatalıdır. Ayrıca taleple bağlılık kuralına aykırı biçimde davacının alacağı aşılarak hüküm tesisi de yanlıştır. Kararda belirtilen kanun maddesi ise tüketici korunması hakkında kanunun 6/a maddesidir ve taksitli satışlarda senetlerin sadece nama yazılı olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtmektedir.
13. Hukuk Dairesi         2015/35898 E.  ,  2018/4568 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi


    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R
    Davacı, müvekkilinin davalı ... Gayrimenkul Endüstri İnş. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti."den satış sözleşmesine istinaden ... ili, .... ilçesi,... ada, 9 parsel, 2 nolu bağımsız bölümü 65.000,00 TL bedelle satın aldığını, satış bedelinin 15.000,00 TL"sinin peşin ödendiğini, bakiye kısım için aylık 1.500,00 TL bedelli senetler düzenlendiğini dava tarihine kadar 35.000,00 TL karşılığı olan senet bedellerinin ödendiğini, bakiye 15.000,00 TL kaldığını, davalı şirketin yükümlülüğünü yerine getirmediğini, konutun zamanında teslim edilmediğini, toplamı 15.000,00 TL olan 10 adet senedin davalı bankanın elinde bulunduğunu ileri sürerek, senetlerin iptaline ve borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Garanti Bankası A.Ş., davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın Garanti Bankası A.Ş. yönünden reddine, ... Gayrimenkul End. İnş. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden kabulü ile davacının toplam 15 adet her biri 1.500,00 TL bedelli olarak düzenleyerek davalıya verdiği toplam 15.000,00 TL bedelli senetlerle ilgili borçlu olmadığının tespitine ve senetlerin iptaline karar verilmiş; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
    1-06.03.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun 6/a maddesi, "taksitli satışlarda sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödenmesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir. aksi takdirde kambiyo senedi geçersizdir." düzenlemesini getirmiştir. Bu durumda senedin nama yazılı olmaması halinde tüketici yönünden herkese karşı geçersiz olacaktır. Hal böyleyken, mahkemece, dava konusu senetler getirtilerek senetlerin anılan yasa hükmü de dikkate alınarak tüketici yönünden geçerli olup olmadığının başka bir anlatımla senetlerin nama yazılı olup olmadığının tespiti ile hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik inceleme sonucu karar tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-6100 sayılı HMK."nın 26. maddesinin 1. fıkrası “hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir.” hükmünü ihtiva etmektedir. Yasanın bu açık hükmünden de anlaşılacağı üzere hâkim, iki tarafın iddia ve savunmaları ile bağlı olup, talepten fazlasına veya başkasına hükmedemez.
    Somut olay incelendiğinde, davacının talep sonucu bölümünde "yukarıda dökümü yapılan tüm senetlerin ayrı ayrı iptaline ve bu senetlerden dolayı borçlu olunmadığının tespitine karar verilmesini" talep ettiği, vade, keşide tarihi ve bedelleri davacı yanca bildirilen senetlerin toplam 10 adet olduğu, buna karşın mahkemece taleple bağlılık kuralına aykırı biçimde, 15 adet her biri 1.500,00 TL bedelli olarak düzenlenen toplam 15.000,00 TL bedelli senetlerle ilgili davacının borçlu olmadığının tespitine ve senetlerin iptaline şeklinde dava dilekçesinde gösterilen alacağı aşar şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci ve ikinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi