Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2991
Karar No: 2020/2390
Karar Tarihi: 19.02.2020

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2019/2991 Esas 2020/2390 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2019/2991 E.  ,  2020/2390 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalı bankadan kredi kullanarak diğer davalılar ... ve ..."ndan 240.000,00 TL bedelle taşınmaz satın aldığını ve tapuda adına tescil edildiğini, konutun sağlam olup olmadığının tespiti yönünden düzenlenen 24.06.2013 tarihli teknik raporda, binanın bu hali ile kullanılmasının sakıncalı olduğu ve yıkılmasının daha uygun olduğu kanaatinin bildirildiğini, dava konusu taşınmazın kullanılmaz halde olması nedeniyle taşınamadıklarını, davalı ..."ın ise adam çalıştıran olarak sorumlu olup kendi çalışanları tarafından hazırlanan ekspertiz raporunda binanın sağlam olduğu ve değerinin 310.000,00 TL olduğu belirtilerek yanıltıldığını, davalı ..."ın diğer davalılar ile beraber hareket ederek zarara uğrattıklarını ileri sürerek, 252.034,19 TL’nin 10.4.2013 tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada banka yönünden davanın dava şartı yokluğundan reddine, diğer davalılar yönünden konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına, karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, davalılar ... ve ..."ndan satın aldığı taşınmazın bedelini davalı bankadan kredi kullanarak ödediğini, taşınmazı satın aldıktan sonra düzenlenen teknik raporda kullanılmasının sakıncalı olduğu ve yıkılmasının uygun olduğunun belirtildiğini, oysa banka çalışanlarınca hazırlanan ekspertiz raporunda binanın sağlam olduğunu belirterek yanıltıldığını ileri sürerek uğradığı zararların davalılardan müştereken ve müteselsilen tazmini istemiyle eldeki davayı açmıştır. Mahkemece, görev yönünden yapılan bozma ilamına uyularak yapılan ikinci yagılamada davaya konu taşınmazın yargılama sırasında davacı tarafından devredilmesi nedeniyle konusuz kalan davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, yargılama giderlerinden ise tüm davalılar müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmuşlardır. Verilen bu karar yalnızca davalı banka tarafından temyiz edilerek diğer davalılar ve davacı yanca benimsenmiş olmakla, Dairemizin 2018/4138 Esas, 2018/8710 karar sayılı ilamı ile yalnızca banka yönünden bozulmuş ve ilamda “... 6100 sayılı HMK’nun “Esastan Sonuçlanmayan Davada Yargılama Gideri” başlıklı 331. maddesinin 1.fıkrasında; davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkimin, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmedeceği düzenlenmiştir. Bu durumda mahkemece davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücretine ilişkin olarak dava tarihindeki tarafların haklılık durumu gözetilerek bir karar verilmesi gerekir. Başka bir ifadeyle mahkemenin yargılamaya devam ederek dava açıldığı zaman hangi tarafın haksız olduğunu tespit etmesi ve tutumuyla dava açılmasına sebep olan tarafı yargılama gideri ile mahkum etmesi gerekir. Davanın konusuz kalması halinde davalının yargılama giderinden sorumlu tutulmaması için dava açılmasına sebebiyet vermemiş olması ve ilk duruşma oturumunda davayı kabul etmesi gerekir. Somut olayda, tarafların dava tarihine göre haklılık oranı belirlenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. “gerekçesi ile bozulmuş, bozma sonrası mahkemece, bozma kararına uyulmuş, böylelikle davalı bankanın yaptığı temyiz kapsamı ve dairemiz bozması da dikkate alındığında davanın konusuz kaldığı hususu kesinleşmiş yalnızca davalılardan banka yönünden başlangıçtaki haklılık durumu tartışılarak sadece yargılama giderleri yönünden bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bozma ilamına uyulması halinde, bozma doğrultusunda taraflar lehine usuli kazanılmış hak doğar, bu aşamadan sonra bozmanın gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur. Hal böyle olunca, bozma ilamına aykırı olarak yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davalı bankanın sair, diğer davacı ve davalı tarafların ise temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalı bankanın sair,diğer davacı ve davalı tarafların ise temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 44,40 T L harcın davacıya, 44,40 TL harcın davalı-Akbank"a, 44,40 TL harcın davalılar -..."naa iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19/02/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi