
Esas No: 2020/3808
Karar No: 2021/5284
Karar Tarihi: 29.06.2021
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2020/3808 Esas 2021/5284 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Sanık, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yargılanmış ve TCK'nın 179/3-2, 62/1, 53. maddeleri gereğince mahkumiyet kararı verilmiştir. Sanığa 2 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ve ceza hükmünün açıklanması geri bırakılmıştır. Ayrıca sanık, 5 yıl süreyle denetim altına alınmıştır. Ancak daha sonra sanık, tehdit ve hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle mahkum olmuştur. Bu nedenle, önceki hüküm açıklanmıştır. Mahkeme, TCK'nın 179. maddesi ile CMK'nın 231/11. maddesi gereğince hüküm oluşturmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları nedeniyle, basit yargılama usulü uygulanan olaylarda mahkûmiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilir. TCK'nın 7. maddesi ile CMK'nın 251. maddesi hükümleri gözetilerek, sanık lehine olan uygulamanın belirlenerek yerine getirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Detaylı Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 179. maddesi: \"Bir başkasının hayatı, vücut veya malvarlığı tehlikeye düşürecek şekilde, bir aracın maksimum hızına uygun olmayan bir hızla kullanılması veya aracın, gerekli görülen işaret veya Işıklara uyulmaksızın, yolda veya kullanılmakta olan bir taşıtın bulunduğu yerde geçilmesi halinde, hapis cezası verilir. Temel ceza miktarı, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Meydana gelen tehlike durumuna göre, ceza alt sınırı üç aydan ayrı bir şekilde belirlenir.\"
- TCK'nın 62/1 maddesi: \"Bir suç işlendiği zaman, fiilin hukuki anlam ve sonuçlarına göre uygulanacak temel ceza miktarı, ceza kanununun hükümlerine göre saptanır.\"
- TCK'nın 53. maddesi: \"Bir suç için hükmedilen hapis cezası, gün sayısına çevrilir ve üçte biri kadarı indirim yapılır.\"
- CMK'nın 231/11. maddesi: \"Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının temyiz edilmesi halinde, temyiz incelemesi sonunda hükmün onanmasına veya düzeltilmesine karar verilmesi halinde bu kararın kesinleşeceği, yoksa hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararın bozulacağı hükme bağlanır.\"
- CMK'nın 251. maddesi: \"Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir. Ancak bu maddede belirtilen suçlardan veya şartlardan birinin veya birden fazlasının bulunması halinde dahi, sanık hakkında ya da eylemi hakkında, adaletin gerçeğe uygunluğunun belirlenmesine yönelik her türlü delil kabul edilebilir.\"
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.
AYM Kararları
Danıştay Kararları
Uyuşmazlık M. Kararları
Ceza Genel Kurulu Kararları
1. Ceza Dairesi Kararları
2. Ceza Dairesi Kararları
3. Ceza Dairesi Kararları
4. Ceza Dairesi Kararları
5. Ceza Dairesi Kararları
6. Ceza Dairesi Kararları
7. Ceza Dairesi Kararları
8. Ceza Dairesi Kararları
9. Ceza Dairesi Kararları
10. Ceza Dairesi Kararları
11. Ceza Dairesi Kararları
12. Ceza Dairesi Kararları
13. Ceza Dairesi Kararları
14. Ceza Dairesi Kararları
15. Ceza Dairesi Kararları
16. Ceza Dairesi Kararları
17. Ceza Dairesi Kararları
18. Ceza Dairesi Kararları
19. Ceza Dairesi Kararları
20. Ceza Dairesi Kararları
21. Ceza Dairesi Kararları
22. Ceza Dairesi Kararları
23. Ceza Dairesi Kararları
Hukuk Genel Kurulu Kararları
1. Hukuk Dairesi Kararları
2. Hukuk Dairesi Kararları
3. Hukuk Dairesi Kararları
4. Hukuk Dairesi Kararları
5. Hukuk Dairesi Kararları
6. Hukuk Dairesi Kararları
7. Hukuk Dairesi Kararları
8. Hukuk Dairesi Kararları
9. Hukuk Dairesi Kararları
10. Hukuk Dairesi Kararları
11. Hukuk Dairesi Kararları
12. Hukuk Dairesi Kararları
13. Hukuk Dairesi Kararları
14. Hukuk Dairesi Kararları
15. Hukuk Dairesi Kararları
16. Hukuk Dairesi Kararları
17. Hukuk Dairesi Kararları
18. Hukuk Dairesi Kararları
19. Hukuk Dairesi Kararları
20. Hukuk Dairesi Kararları
21. Hukuk Dairesi Kararları
22. Hukuk Dairesi Kararları
23. Hukuk Dairesi Kararları
BAM Hukuk M. Kararları
Yerel Mah. Kararları