Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1836
Karar No: 2019/3817
Karar Tarihi: 15.05.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/1836 Esas 2019/3817 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı şirket ortaklarının adi ortaklık sözleşmesine aykırı davrandığını, çoğunluğu oluşturan davalı şirket ortaklarınca bir araya gelinerek davacının saf dışı bırakıldığını, davalı şirketin işleyişinde usulsüz işlem ve ödemeler yapıldığını ileri sürerek, davalı şirkete yönetim kayyımı atanması talebinde bulundu. Davalılar ise, genel kurul toplantısı ile alınan kararların usulüne uygun olduğunu, asıl usulsüzlüğün davacı ve babasının olduğu dönemde yapıldığını savunarak, davanın reddini istedi. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda davanın reddine karar verdi. Davacı vekili kararı temyiz etti, ancak temyiz itirazları reddedildi ve hüküm onandı.
Kanun Maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 427/4. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2018/1836 E.  ,  2019/3817 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 13/04/2017 tarih ve 2015/576-2017/279 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette %25 diğer davalıların toplam %75 pay sahibi olduklarını, davalı şirket ortaklarının adi ortaklık sözleşmesine aykırı davrandıklarını, çoğunluğu oluşturan davalı şirket ortaklarınca bir araya gelinerek davacının saf dışı bırakıldığını, davalı şirketin işleyişinde usulsüz işlem ve ödemeler yapıldığını, yine şirket idaresi konusunda davalı ..."ın usulsüz işlemlerle ve çoğunluk kararı ile yetkilendirildiğini, davalı şirket yönetiminin basiretli bir tacir gibi davranmadığını, davalı şirketin temsil ve ilzamı bakımından yönetim boşluğu oluştuğunu ileri sürerek, TMK"nın 427/4. maddesi uyarınca davalı şirkete yönetim kayyımı atanmasını, atanacak kayyıma davalı şirkete yasal yönetim oluşturulması konusunda yetki verilmesini, kayyım atanma istemi yerine görülmediği taktirde, şirket müdürünün tek başına temsil ve ilzam yetkilerinin kaldırılarak şirket ortaklarının tamamının birlikte hareket ile şirketi temsil ve ilzam etmek üzere yetkili ve görevli kılınmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, davacının iddia ettiği gibi şirket yönetiminde bir boşluk bulunmadığını, genel kurul toplantısı ile alınan kararların usulüne uygun olduğunu, asıl usulsüzlüğün davacı ve babasının olduğu dönemde yapıldığını, iddiaların doğru olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre; 04/09/2012 tarihli ortaklar kurulu kararı ile ..."a 20 yıl süre ile şirkete müdür olarak atanması ve münferit imzası ile temsil ve ilzam yetkisi verilmesine ilişkin kararın İstanbul 5 Asliye Ticaret Mahkemesinin 2012/276 Esas sayılı dosyasında açmış olduğu iptal davasının kabul edilerek kesinleşmiş olduğu, 04/09/2012 tarihli ortaklar kurulu kararının iptalinin iç ilişkide geçmişe etkili sonuç doğuracağı, ..."ın münferit imza yetkisinin iptal kararı ile birlikte kalkması ile beraber eski müdürler ..."ın hisse devri Genel Kurulda henüz onaylanmadığı için şirketin halen 4 ortaklı olduğu, 20/04/2010 tarihli ortaklar kurul kararı ile şirket müdürleri olan ..., ...,..."nun 12/08/2011 tarihli 2012/01 sayılı ortaklar kurulu kararı ile ..."ın 06/05/2019 tarihine kadar müdürlük görevine atanmış olmaları sebebi ile şirket müdürlerinin ..., ...,... ve ..."dan oluştuğu, 04/09/2012 tarihli şirket müdürünün seçilmesine ilişkin ortaklar kurulu kararının iptal edilmiş olmasının müdürlerin azli için yeterli olmadığı, şirket ortağı ve müdürü olan davacı ..."nun Edirne 6. Asliye Ceza Mahkemesinin 2014/1052 E sayılı 2016/10 karar sayılı ilamı ile şirket defterlerini şirkete teslim etmemesi sebebi ile cezalandırılmasına karar verildiği, şirket yöneticilerinin özen ve bağlılık yükümlülüklerinin ağır şekilde ihlal ettiğinin veya şirketin iyi yönetimi için gerekli yeteneklerini kaybettiklerinin ispat edilemediği ve başka mahkemelerden alınmış olan bilirkişi raporlarının hükme esas teşkil edemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 8,50 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 15/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi