Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3905
Karar No: 2019/1067

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2017/3905 Esas 2019/1067 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Taraflar arasındaki davada, davacı müvekkilinin davalı bankadan erken kredi kapama işleminde haksız olarak kesinti yapıldığı iddiasıyla dava açtığı ve ilk derece mahkemesince 5.000 TL dosya masrafı kesintisinin haksız olduğu kabul edilerek kısmen kabul edildiği, diğer kesintilerin sözleşmeye uygun olduğu gerekçesiyle fazlaya ilişkin talebin reddedildiği belirtilmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi ise istinaf başvurusunu esastan reddederek ilk derece mahkemesi kararının usul ve esas yönünden kanuna uygun olduğuna hükmetmiştir. Yargıtay da kanun maddelerinin incelenmesi sonucunda, Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
- HMK'nın 6763 sayılı Kanunun 42. maddesi ile değişik 362/1-a maddesi
- HMK'nın Ek 1. maddesi
- HMK'nın 366. maddesi
- HMK'nın 346/.... maddesi
- TBK 20 vd. maddeleri
- \"nın 54/F maddesi
11. Hukuk Dairesi         2017/3905 E.  ,  2019/1067 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ .... HUKUK DAİRESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada ... .... Asliye Ticaret Mahkemesince verilen .../11/2016 tarih ve 2015/663 E. - 2016/496 K. sayılı kararın taraf vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair ... Bölge Adliye Mahkemesi .... Hukuk Dairesi’nce verilen 20/04/2017 tarih ve 2017/193-2017/157 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı bankadan değişik tarihlerde ticari kredi kullandığını, bu kredi borcunu erken kapatmak istediğinde kendisinden haksız olarak erken kapama komisyonu ve BSMV adı altında toplam 58.025,00 TL tahsil ettiğini, banka tarafından yapılan bu kesintilerin Genel Kredi Sözleşmesinin maddelerine dayandırılsa da anılan maddelerin tamamının TBK 20 vd. maddelerine ve ..."nın 54/F maddesine aykırı olduğunu ileri sürerek; 58.025,00 TL"nin ödeme tarihinden itibaren işleyecek en yüksek faizi ile davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı vekili, taraflarca imzalanan .../01/2011 tarihli Genel Kredi Sözleşmesine göre erken kapama ücretinin sözleşmeye dayalı bir alacak olduğunu, kredinin erken kapatılması nedeniyle bankanın zarara uğradığını, bankanın uğradığı zarardan daha az miktarda erken kapama komisyonu aldığını, tahsil edilen dosya masrafının da uygulama ve mevzuata uygun olduğunu, davacı müşterinin her sayfasını imzalayarak kabul ettiği bir sözleşmenin hukuka aykırılık teşkil etmeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    İlk derece mahkemesince tüm dosya kapsamına göre, taraflar arasında ticari nitelikli genel kredi sözleşmesine dayalı olarak herhangi bir masraf kalemi gösterilmeksizin dosya masrafı adı altında yapılan 5.000,00 TL"lik kesintinin haksız şart ve haksız kesinti olarak kabul edilmesi gerektiği, yapılan diğer kesintilerin sözleşmede açıkça düzenlendiği ve mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile 5.000 TL dosya masrafının kesinti tarihinden itibaren ticari avans faiziyle davalından tahsiline, fazlaya ilişin talebin reddine karar verilmiştir.
    Karara karşı taraf vekilleri tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesince tüm dosya kapsamına göre, taraf vekillerinin istinaf başvurusunun, ilk derece mahkemesi kararının usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunmadığı gerekçesiyle esastan reddine karar verilmiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesi kararı, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    1- HMK"nın 6763 sayılı Kanunun 42. maddesi ile değişik 362/1-a maddesi hükmüne göre, Bölge Adliye Mahkemelerinin miktar veya değeri 40.000,00 TL"yi geçmeyen davalara ilişkin verdiği kararlar aleyhine temyiz yoluna başvurulamaz. Bu miktar, HMK"nın Ek 1. maddesi uyarınca, Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm tarihi itibarile 41.530 TL"dir. Mahkemece kabul edilen davanın değeri 5.000,00 TL olup yukarıda anılan madde hükmüne göre temyiz sınırının altında kaldığı anlaşılmaktadır. HMK"nın 366. maddesi delaletiyle kıyasen uygulanması gereken aynı Kanunun 346/.... maddesi hükmü uyarınca, kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında Bölge Adliye Mahkemesince bir karar verilmesi gerekmekle birlikte, Yargıtay tarafından da bu yolda karar verilebileceğinden, davalı vekilinin kesin olan karara yönelik temyiz isteminin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    ...- Davacı vekilinin temyiz itirazlarına gelince, yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK"nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükme yönelik temyiz isteminin reddine, (...) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin reddi ile Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın HMK"nın 370/1. maddesi uyarınca ONANMASINA, HMK"nın 372. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, aşağıda yazılı bakiye ...,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, ödediği peşin temyiz harcın isteği halinde temyiz eden davalıya iadesine, .../02/2019 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi