Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/9167
Karar No: 2019/3802
Karar Tarihi: 08.04.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/9167 Esas 2019/3802 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, babaları ile aralarındaki soybağının kaldırılmasına karar verilmesini istemişlerdir. Ancak, davalı olarak belirlenen kişi vasi olarak atanmış ve vasi ile kısıtlının menfaati dava nedeniyle çatıştığı için, davanın kayyıma yöneltilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece, tarafların usulüne uygun olarak duruşmaya çağrılmadan hüküm verilmesi doğru olmadığı ve savunma hakkının kullanılması ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir. Tebligat Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre tebligatın usulüne uygun olarak yapılması gerektiği ve davet edilmeksizin hüküm verilemeyeceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, hükmün bozulması ve ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunması kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
1. Türk Medeni Kanunu - 426/2. madde
2. Hukuk Muhakemeleri Kanunu - 27. madde
3. Tebligat Kanunu - 10. madde
8. Hukuk Dairesi         2017/9167 E.  ,  2019/3802 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Soybağının Reddi


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş olup hükmün davalı ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.


    K A R A R

    Davacılar ... ve ... dava dilekçesinde, babaları ... ile aralarındaki soybağının ayrı ayrı kaldırılmasına karar verilmesini istemiş; Mahkemece, davanın açılmamış sayılmasına dair verilen hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    1.TMK"nin 426/2. maddesi gereğince bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa ilgilinin isteği veya re"sen küçüğe veya kısıtlıya vesayet makamınca kayyım atanır. Ümraniye 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2017/1756-2013/77 sayılı kararı ile davacılardan ... davalı ..."a vasi olarak atandığına ve vasi ile kısıtlının menfaati dava nedeniyle çatıştığına göre, mahkemece kısıtlıya kayyım tayin ettirilip davanın kayyıma yöneltilmesinden, gösterdiği takdirde delillerinin toplanmasından sonra karar verilmesi gerekirken, re"sen gözetilmesi gereken bu husus nazara alınmadan, taraf teşkili sağlanmadan ve davalıya davayı takip etme imkanı tanınmadan davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    2.Kabule göre de,
    HMK"nin hukuki dinlenme hakkı başlıklı 27. maddesi uyarınca davanın tarafları, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hak yargılama ile ilgili bilgi sahibi olunmasını da içerir. Hukuki dinlenme hakkının gereği olarak, tarafların usulüne uygun olarak duruşmaya çağrılmadan hüküm verilememesi, Anayasa"nın 36. maddesi ile düzenlenen iddia ve savunma hakkının kullanılmasına olanak tanınması ilkesinin doğal bir sonucudur. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının da en önemli unsurudur. Gerçekten savunma hakkını güvence altına alan T.C. Anayasası"nın 36. maddesi ile 6100 sayılı HMK"nin 27. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, mahkemece davanın tarafları, dinlenmek, iddia ve savunmaları alınmak üzere kanuni şekillere uygun olarak davet edilmedikçe hüküm verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
    7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 Sayılı Yasa"nın 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
    Yukarıya alınan yasal düzenlemeler ve kısa açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde, davacı ..."ın dava dilekçesinde bildirdiği adrese çıkarılan duruşma davetiyesinin tebliğ edilmeksizin iade dönmesine karşın Mahkemece adres araştırması yaptırılmadığı; duruşma davetiyesi, gerekçeli karar ve temyiz dilekçesi diğer davacı ..."ın bilinen son adresine teblige çıkartılmadan ve gerekli adres araştırmaları yapılmadan, doğrudan mernis adresi şerhiyle mernis adresine tebligat yapıldığı, buna göre, davacıların usulüne uygun olarak duruşmaya davet edilmeksizin davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK"un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, HUMK"un 440/III-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 08.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi