Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8502
Karar No: 2019/3883
Karar Tarihi: 09.04.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/8502 Esas 2019/3883 Karar Sayılı İlamı

8. Hukuk Dairesi         2016/8502 E.  ,  2019/3883 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVACI(3.Kişi) : ...
    DAVALI(Alacaklı) : ...
    (Borçlu) :
    DAVA TÜRÜ : İstihkak

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı 3.kişi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Davacı üçüncü kişi vekili, vekil edeninin borçlu olan şirketten işyerini devraldığını, borçlu şirketteki hisselerini ise devrederek ortaklıktan ayrıldığını, borçlunun tasfiye edildiğini belirterek davanın kabulünü talep etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili, istihkak iddiasında bulunan kişinin, borçlu şirketin eski ortağı ve yetkilisi olduğunu, borçlu şirket ile üçüncü kişinin faaliyet alanlarının aynı olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, haciz mahallinde borçluya ait poşetlerin bulunduğu, davacı üçüncü kişinin borçlu şirketin eski hissedarı olduğu aynı iş kolunda faaliyet gösterdikleri gerekçeleri ile mülkiyet karinesinin davacı üçüncü kişi tarafından kesin ve inandırıcı delillerle ispat edilemediği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, karar davacı üçüncü kişi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, üçüncü kişinin İİK"nin 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.
    İstihkak davalarında geçerli bir haczin bulunması dava şartı olup, hüküm kesinleşinceye kadar yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilmesi gerekir. Buna göre, bir takipte haciz aşamasına geçilebilmesinin ve haczin geçerli olmasının ön koşulu da ödeme emrinin kesinleşmiş olmasıdır.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere göre; alacaklı tarafça borçlu şirket aleyhine İstanbul 8. İş Mahkemesinin 2012/526 Esas-2014/133 Karar sayılı ilamına dayalı olarak 16.06.2014 tarihinde ilamlı takip başlatıldığı, borçlu şirketin tasfiyeye girerek 27.08.2014 tarihinde ticaret sicil kayıtlarından terkin edildiği, takip dosyasında ise borçlu adına çıkarılan icra emrinin, borçlu şirketin sicil adresine Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre 27.10.2014 tarihinde tebliğ edildiği anlaşılmıştır. Ne var ki sicil kayıtlarından terkin edilen borçlu şirket adresine Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre tebliğ edilen ödeme emri geçerli değildir. Ödeme emri tebliğ edilmediğinden takip kesinleşmemiş olup, geçerli bir haczin varlığından bahsedilemez. Bu sebeplerle, davanın ön koşul yokluğundan usulden reddi ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 7/2. maddesinde yer alan "...(2) Davanın dinlenebilmesi için kanunlarda öngörülen ön şartın yerine getirilmemiş olması ve husumet nedeniyle davanın reddine karar verilmesinde, davanın görüldüğü mahkemeye göre Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde yazılı miktarları geçmemek üzere üçüncü kısımda yazılı avukatlık ücretine hükmolunur..." düzenlemesi gözetilerek, davalı alacaklı yararına maktu vekalet ücreti takdiri gerekirken, davanın esastan reddi ile davalı yararına nispi vekalet icreti takdiri hatalı olmuştur.
    Ne var ki yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden 6100 sayılı HMK’nin ek geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK’un 438/7. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasının 6. bendindeki "4.363,38 TL nispi..." ibaresinin çıkartılarak yerine “...600,00.-TL maktu...” ibaresinin yazılmasına hükmün bu bölümünün gerekçenin düzeltilen şekli ile ONANMASINA, taraflarca İİK"nin 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 09.04.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi