Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6166
Karar No: 2020/145
Karar Tarihi: 14.01.2020

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/6166 Esas 2020/145 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir dava dosyasının incelenmesinden sonra verilen kararda, tebligat yapılacak şahsın bilinen en son adresine tebligat yapılacağı belirtilmiştir. Ancak adresin tebligata elverişli olmadığı durumda muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresinin bilinen en son adres olarak kabul edileceği vurgulanarak, tebligatın bu adrese yapılacağı ifade edilmiştir. Tebligat Kanunu'na göre, gerçek kişilere yapılacak tebligatta ilk aşamada bildirilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adres olması fark etmez, her iki adreste bilinen adres olarak kabul edilir. Ancak tebligatın bila tebliğ iade edilmesi durumunda muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesi göz önünde bulundurularak tebligat yapılacağı belirtilmiştir. Kararda ayrıca, belirli belgelerin temini ile dosyanın yeniden incelenmesi ve yerel mahkemeye geri çevrilmesi kararı verilmiştir. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri ise 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/1-2, 21/2 ve Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliği'nin 16/1-2 maddeleridir.
8. Hukuk Dairesi         2016/6166 E.  ,  2020/145 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    KARAR
    Dosyanın incelenmesinden;
    A-Davanın taraflarından, ... ’un vefat ettiği ve gerekçeli kararın mirasçılarına tebliğ edildiği, ancak mirasçılardan ...’a gönderilen gerekçeli kararın, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi olduğundan bahisle tebliğ evrakındaki adrese tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
    7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun;
    "Bilinen Adreste Tebligat" kenar başlıklı 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır."
    Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin;
    "Bilinen adreste tebligat" kenar başlıklı "16. maddesinde "(1) Tebligat, öncelikle tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır. (2) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Ayrıca başkaca adres araştırması yapılmaz. 79 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre renkli bastırılan tebligat zarfında, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek bu adrese tebligat yapılacağına dair meşruhata yer verilir.",
    Hükümlerine yer verilmiştir.
    Tebligat Kanunu, 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunla değiştirildikten sonra, gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir. Bu değişikliğe göre, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine, Kanunun 21. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca doğrudan tebligat yapılması mümkün değildir. Muhataba çıkarılan ilk tebligat, bilinen veya gösterilen adresine yapılacaktır. Buna göre, ilk defa bildirilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adres olması arasında fark yoktur. Her iki adres de Tebligat Kanunu"nun 10/1. maddesi kapsamında bilinen adrestir. Bildirilen adrese çıkarılan tebligatın bila tebliğ iade edilmesi halinde, Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16/2. maddesi de nazara alınarak muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre tebligat çıkarılacaktır.
    Tebligat Kanunu"nun 10/2 ve 21/2. maddeleri farklı şekilde yorumlanarak, başka adresi bilinmediği gerekçesiyle muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya 21/2. maddesine göre tebligat çıkartılması muhatabın savunma hakkını kısıtlayacağından, Anayasanın "Hak arama hürriyeti" kenar başlıklı 36. maddesine ve Tebligat Kanunu"nun yukarıda bahsi geçen hükümlerine aykırı olacaktır.
    Bu nedenlerle, az yukarıda açıklanan ilkeler gözönünde bulundurulmak suretiyle, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde gerekçeli karar tebliği sağlanarak yasal temyiz süresinin beklenilmesi,
    B-İncelenmesine gerek duyulan;
    1.17.08.1966 tarihli belgenin aslının dosyada bulunmadığı,
    2.... ’a ve ... ’a ait, ... ’un ve ... ’un vefatından itibaren mirasçılarının geçisini izlemeye uygun veraset ilamı ve nüfus kayıtlarının dosyada bulunmadığı anlaşıldığından, sözkonusu belgelerin temini ile dosya arasına alınması,
    3.İncelenmesine gerek duyulan, Fethiye 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1989/730 Esas sayılı dosyası ile Fethiye Sulh Hukuk Mahkemesinin 2002/317 Esas sayılı dosyasının temini ile dosya arasına alınması ondan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkemeye GERİ ÇEVRİLMESİNE, 14.01.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi