Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4799
Karar No: 2015/9251
Karar Tarihi: 18.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4799 Esas 2015/9251 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, emeklilik nedeniyle iş akdinin sona erdiğini belirterek kıdem tazminatı, fazla mesai, yıllık izin ve hafta tatili alacakları için davalıya dava açmıştır. Davalı, davacının iş akdini haklı olarak feshettiğini iddia etmiştir. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçinin kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin ödenip ödenmeyeceği noktasında toplanmaktadır. İş Kanunu'nun 59. maddesine göre, işçiye kullandırılmayan yıllık izin ücretleri son ücret üzerinden ödenir. İşveren yıllık izinleri kullanıldığını ispat etmelidir. Somut olayda, davacı yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini iddia etmiştir ve davalı, yıllık izinlerin kullanıldığına dair kanıt sunamamıştır. Bilirkişi raporu da, davacının tüm çalışma dönemi için yıllık izinlerinin kullandırılmadığı ve ücretinin de ödenmediği sonucuna varmıştır. Ancak davalı, temyiz dilekçesinde davacının kullandığı yıllık izin sürelerine dair belgeler sunmuştur. Bu belgelerin değerlendirilmesi gerektiği ve davacının beyanı da alınarak, yıllık izin alacağı konusunda bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, iş sözleşmesinin feshi şekli ve haklı nedenin önemli olmadığı vurgulanmıştır.
Kanun maddeleri: İş Kanunu'nun 59. maddesi.
7. Hukuk Dairesi         2015/4799 E.  ,  2015/9251 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, iş akdinin emeklilik nedeni ile sona erdiğini bildirerek kıdem tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin ve hafta tatili alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının iş akdinin şirket yetkilisine küfür etmesi nedeni ile haklı olarak feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçinin yıllık izinlerinin kullandırılıp kullandırılmadığı ve işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 59"ncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
    Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.
    Somut olayda davacı, davalı işyerinde çalıştığı sürede yıllık izinlerini kullanmadığını ve kendisine yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini iddia etmiş, davalı ise davacının yıllık izinlerini kullandığını belirtmiş ancak davacının yıllık izinlerini kullandığını gösteren işyeri kayıtlarını sunmamıştır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise davacıya yıllık izinlerinin kullandırıldığına dair belgeler sunulmadığından davacının tüm çalışma dönemi için yıllık izinlerinin kullandırılmadığı ve ücretinin de ödenmediği kabul edilerek hesaplama yapılmış, mahkemece bilirkişi raporundaki hesaplamaya dayanılarak hüküm kurulmuştur.
    Davalı işverence temyiz dilekçesinin ekinde davacının kullandığı yıllık izin sürelerini gösterir belgeler sunulmuş olup borcu ortadan kaldırıcı niteliği olan bu belgelerin yargılamanın her aşamasında dikkate alınması gerekeceğinden belgelerin içeriği ve imzası hakkında davacının beyanı da alınarak yıllık izin alacağı konusunda bir karar verilmek üzere mahkeme kararı bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 18/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi