Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4675
Karar No: 2015/10035
Karar Tarihi: 26.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4675 Esas 2015/10035 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde açılan alacak davasında davacı işçi, işveren tarafından haksız şekilde işten çıkarıldığını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödenmesini talep etti. Davalı iş yeri ve Bakanlık, iş sözleşmesi bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme davacının haklı olduğuna karar vererek davalıların birlikte işveren oldukları gözetilerek husumet itirazının reddine ve davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalıların temyiz talepleri Yargıtay tarafından incelenerek reddedildi. Yargıtay kararında, bordrolardaki fazla çalışma ücretinin ödendiği varsayıldığı belirtilirken, bordroların sahteliği kanıtlanmadıkça kesin delil niteliği taşıdığı ifade edildi. İşçinin fazla çalışma iddiasını kanıtlaması gerektiği belirtilen kararda, işyeri kayıtları ve yazışmaların delil niteliği taşıdığı ancak yazılı belge olmadığı durumlarda tarafların tanık beyanlarına başvurulabileceği açıklandı. Ayrıca fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarının yüksek çıkması halinde hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği ifade edildi. Kararda ayrıca 24 haftalık süre için yapılan hesaplamada hata yapıldığı belirtilerek karar bozuldu. Kanun maddeleri ise kararda bire bir belirtilmemiş.
7. Hukuk Dairesi         2015/4675 E.  ,  2015/10035 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi Davalı ... ... vekili ve .... Bakanlığı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı iş yerinde güvenlik görevlisi olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak sonlandırıldığından bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalı ... Üniversitesi vekili , davalı üniversite ile davacının çalıştığı dava dışı ..... şirketi arasında bir ilişki olmadığını, .... Bakanlığı vekili, davacı ile müvekkili davalı Bankanlık arasında iş sözleşmesi bulunmadığı savunması ile davanın husumetten reddini talep etmişlerdir.
    Mahkemece, davalıların birlikte işveren oldukları gözetilerek husumet itirazının reddi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır Ancak fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Yapılacak indirim, işçinin çalışma şekline ve işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma miktarına göre taktir edilmelidir. Hakkın özünü ortadan kaldıracak oranda bir indirime gidilmemelidir.
    Somut olayda, dosyaya sununlan 14/10/2013 tarihli bilirkişi raporu"nun incelenmesinde 01/07/2009 - 31/12/2009 tarihi aralığındaki 24 haflık sürede fazla çalışma alacağı hesap edilirken bu sürenin 288 saat olması gerekirken 576 saat olarak alındığı ve buna bağlı olarak 2.661,12 TL fazla çalışma alacağı hesaplandığı görülmüştür.
    Belirtilen tarih aralığında 24 haftalık fazla çalışma süresinin 288 saat olarak hesaplanıp alacağın buna göre hüküm altına alınması gerekirken hatalı hesap yapılan rapora itibarla sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, 26/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi