Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11668
Karar No: 2015/7641
Karar Tarihi: 29.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/11668 Esas 2015/7641 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kendisinden alınan boş senedin, işveren tarafından sonradan doldurulup takibe konulan bir senet olduğunu iddia ederek, senedin teminat senedi olduğunu ve müvekkilinin borçlu olmadığını belirtmiştir. Davalı ise, söz konusu senetle ilgisinin olmadığını ve davacının borcunu ödememek için dava açtığını ifade etmiştir. Mahkeme, davacı ile davalı arasında iş akdi bulunmadığını ve davalının davacının işvereni olmadığını söyleyerek, taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümünün iş mahkemesi değil görevli hukuk mahkemesi olduğuna karar vermiştir. Yasa'nın 1. maddesinde belirtildiği gibi, iş mahkemesinin görevli olması için uyuşmazlığın tarafları işçi ve işveren ya da işveren vekili olmalıdır ve uyuşmazlık iş sözleşmesinden veya İş Kanunu'ndan kaynaklanmalıdır. Kanuni dayanağa da işaret eden Mahkeme, davayı hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermelidir.
Kanun Maddeleri: 5521 Sayılı Yasa'nın 1. Maddesi
7. Hukuk Dairesi         2014/11668 E.  ,  2015/7641 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İş Mahkemesi
    Dava Türü : Menfi tespit




    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, müvekkili aleyhine açılan icra takip dosyasındaki senedin teminat senedi olduğunu, işe girerken kendisinden alınan ve sonradan doldurularak işleme konulan bir senet olduğunu, müvekkilinin ... ’de tır şoförü olarak çalışmaya başlarken işe girişte bu şirket tarafından kendisinden teminat amacıyla boş senet alındığını, takibe konu olan senedin bu senet olduğunu, müvekkilinin ağır çalışma koşulları ve ücret ile haklarının ödenmemesi üzerine bu firmaya karşı dava açtığını bu davayı kazandıktan sonra senedin takibe konulduğunu, müvekkilinin senet alacaklısı olarak yazılan ... isimli şahsı tanımadığını, bu kişiyle hiçbir irtibatının bulunmadığını, beyan ederek takibe konu senedin teminat senedi olduğunun tespiti ile müvekkilinin borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, ileri sürülen iddiaların gerçeği yansıtmadığını, müvekkilin sözü edilen şirketle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, davacının borcunu ödememek için bu davayı açtığını beyan ederek davanın reddini istemiştir.
    Davanın yasal dayanağı 5521 Sayılı Yasa"nın 1 inci maddesidir. Anılan madde de; İşçiyle işveren veya işveren vekili arasında iş aktinden veya İş Kanunu"na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının İş Mahkemelerinde çözümleneceği bildirilmiştir. Maddede belirtildiği üzere, İş Mahkemesinin görevli olması için şu iki unsurun birlikte gerçekleşmesi koşuldur. a) Uyuşmazlığın tarafları işçi ve işveren ya da işveren vekili olmalıdır. b) Uyuşmazlık İş Sözleşmesinden veya İş Kanunu"ndan kaynaklanmalıdır.
    Görev konusu kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece kendiğilinden dikkate alınmalıdır. Mahkemenin görevini belirlerken taraflar arasındaki uyuşmazlığın hangi hukuki sebebe dayandığına bakmak gerekir.
    Somut olayda davacı ile davalı arasında herhangi bir iş akdi bulunmadığı, davalının davacının işvereni dava dışı ...’nin işçisi olmadığı, işçi ve işveren ilişkisi dışında üçüncü kişi konumunda olduğu anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, yukarıda anılan Yasa"nın 1. maddesinin öngördüğü koşulların oluşmadığı açık seçiktir.
    Bu durumda taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümü iş mahkemesi olmayıp görevli hukuk mahkemesi olduğundan mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esası hakkında karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalıya verilmesine, 29.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi