Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4488
Karar No: 2015/8664
Karar Tarihi: 13.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4488 Esas 2015/8664 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işyerinde şoför olarak çalışan davacı, iş akdinin haksız ve geçersiz şekilde feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacakları talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma karşılığı ücretlerin hesaplanması konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır. İş Mahkemesi tarafından alınan bilirkişi raporunda hatalı hesaplama yapıldığı belirtilmiştir. Kanunen, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmanın kanunla veya iş sözleşmesiyle belirlenmesi gereklidir.
4857 sayılı İş Kanunu madde 47, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma karşılığı ücretin ödenmesi gerektiğini hükme bağlar. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2. maddesi ise resmi ve dini bayram günleriyle yılbaşı gününün genel tatil günleri olduğunu açıklamaktadır.
7. Hukuk Dairesi         2015/4488 E.  ,  2015/8664 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı işyerinde 18.05.2007-27.04.2012 tarihleri arasında şoför olarak çalıştığını, iş akdinin davalı tarafından haksız ve geçersiz şekilde feshedildiğini bildirerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı işçinin ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma karşılığı ücretlerin hesaplanması hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesinde, Kanunun kapsamındaki işyerleri bakımından, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde ise, resmi ve dini bayram günleriyle yılbaşı gününün genel tatil günleri olduğu açıklanmıştır.
    Buna göre; genel tatil günleri, 1 Ocak, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos günleri ile Arife günü saat 13.00’da başlanan üçbuçuk günlük Ramazan Bayramı ve Arife günü saat 13.00’de başlayan dörtbuçuk günlük Kurban Bayramı günlerinden oluşur. Ulusal bayram günü 28 Ekim saat 13.00 ten itibaren başlayan 29 Ekim günü de devam eden birbuçuk gündür. 2429 sayılı Yasanın, 5892 sayılı Yasayla değişik 2 nci maddesi uyarınca da, 1 Mayıs genel tatil günüdür. İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle kararlaştırabilir
    Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan bayram ve genel tatil ücreti ödemesinin yapıldığı varsayılır. Bordroda ilgili bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını her türlü delille ispat edebilir.
    Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda ulusal bayram ve genel tatil ücreti hesabına esas alınan aylık ücret; iş akdinin feshedildiği son yıl için emsal ücret araştırması ve diğer deliller çerçevesinde brüt 1.885,00 TL. olarak, diğer yıllar için ise iddia ve açıklama bulunmadığı gerekçesi ile asgari ücret olarak kabul edilmiştir. Oysa ulusal bayram ve genel tatil ücreti hesaplanırken her bir tatil günü ait olduğu yıldaki ücretler esas alınmak suretiyle hesaplanmalıdır. Eğer geçmiş yıllarda alınan ücrete ilişkin dosya kapsamında bilgi yok ise, bu durumda son yıl alınan ücret asgari ücrete oranlanarak çıkan katsayının ilgili yılların asgari ücret miktarı ile çarpımı sonucu bulunan ücret hesaplamalarda dikkate alınmalıdır. Mahkemece bu husus gözetilmeksizin hatalı hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil ücretinin hüküm altına alınmış olması doğru olmayıp bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıya yükletilmesine, 13.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi