Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/19142
Karar No: 2016/11992
Karar Tarihi: 01.06.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/19142 Esas 2016/11992 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirket, Taşucu Yurt Müdürlüğünde çalışan güvenlik görevlisinin iş akdini feshetti. İşçi, iş akdinin haksız ve geçersiz olarak feshedildiğini belirterek işe iadesini istedi. Mahkeme, davalı şirket ile asıl-alt işveren ilişkisi olduğunu ve feshin geçersiz olduğunu kabul ederek işçinin şirkete iadesine ve işe iade tazminatı ödenmesine karar verdi. Ancak dava, adi ortaklığın işyerindeki iş akdine dayalı çalışma nedeniyle açıldığı için davanın adi ortaklığın ortaklarının tamamına karşı açılması gerektiği belirtildi. Mahkemece, dava dilekçesinin bu şirkete tebliğ edilerek cevap dilekçesi ve delillerinin sunulmasına imkan tanınmasıyla taraf teşkilinin sağlanması gerektiği kararlaştırıldı.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, Madde 18/III, 20
- Türk Ticaret Kanunu, Madde 624.
7. Hukuk Dairesi         2016/19142 E.  ,  2016/11992 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:


    Davacı vekili, davacının davalı idareye bağlı Taşucu Yurt Müdürlüğünde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, en son çalıştığı taşeronun davalı şirket olduğunu, A Blok yurt binasının ekonomik ömrünü tamamlaması ve depreme dayanıklı olmaması nedeniyle kapatılacak olması gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedildiğini, başka yurtlarda çalışabilecek iken iş akdinin haksız ve geçersiz olarak feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı İdare vekili, davacı işçi ile idare arasında hizmet ilişkisinin bulunmaması ve idarenin ihale makamı olması nedeniyle husumet itirazında bulunurken, diğer davalı yargılama katılmamış ve yazılı cevap dilekçesi de sunmamıştır.
    Mahkemece, davalılar arasında asıl-alt işveren ilişkisi bulunduğu ve feshin geçersiz olduğu kabul edilerek davacının davalı şirkete iadesine ve işe iadenin maddi sonuçlarından davalıların birlikte sorumluluğuna karar verilmiştir.
    Adi ortaklığın kendisine ait bir tüzel kişiliği mevcut olmadığından davada taraf olma ehliyeti yoktur. Bir başka ifade ile adi ortaklığın dava ve takip ehliyeti olmadığı gibi, ona karşı da dava açılamaz. Bu bağlamda adi ortaklığa karşı açılacak davalar adi ortaklığın kendisine karşı değil dava konusunun paradan başka bir şey olması halinde ortaklığı oluşturan ortakların tamamına, dava konusunun para olması halinde ise ortaklar arasında müteselsil sorumluluk esası geçerli olduğundan ortaklardan biri ya da birkaçı aleyhine yöneltilmelidir. Hal böyle olunca ve özellikle adi ortaklığı ait olan işyerindeki iş akdine dayalı çalışma nedeniyle işe iade istemiyle açılan davanın konusunun paradan başka birşey olduğunun belli bulunmasına göre davanın adi ortaklığın ortaklarının tamamına karşı açılması gerekir.
    Aynı yönde Hukuk Genel Kurulunun 08.10.2003 tarih ve 2003/12-574-564 sayılı kararında vurgulandığı üzere ortak girişim iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin belli bir amaca ulaşmak için katkılarını birleştirdikleri bir ortaklık türü olup bu ortaklığın tek başına tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Ortak girişimin tüzel kişiliği olmadığından ve dava dilekçesinde her iki şirketin gösterilmesi ve dava dilekçesinin ortak girişimi oluşturan her iki şirkete karşı ayrı ayrı tebliğ edilmesi, taraf teşkilinin sağlanması gerekir.
    Buna göre davalı idare tarafından yapılan hizmet alımı ihalesi ile "bölge müdürlüğü ve bağlı ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., .... ve ..."nun 2012-2013 ve 2014 yılları özel güvenlik hizmet alım" işinin yüklenici olarak davalı ... dava dışı ... ortak girişimi tarafından üstlenildiği görülmüştür.
    Yine dosyaya sunulan ortak girişim sözleşmesi, işyeri müdürü tarafından mahkemeye hitaben yazılan yazı, işe giriş bildirgesi, puantaj kayıtları, hizmet cetveli, iş sözleşmesi ve bordro ile işten ayrılma bildirgesi gibi belgelerde işverenin yukarıda belirtilen ortak girişim olduğu da anlaşılmış olmasına rağmen davanın sadece ortak girişimi oluşturan davalı şirkete yöneltilmiş olması taraf teşkili yönünden hatalıdır.
    Mahkemece, yukarıda yer alan açıklamalar gözetilerek davanın ortak girişimi oluşturan diğer şirkete de teşmili ile dava dilekçesinin bu şirkete tebliğiyle cevap dilekçesi ve delillerini sunmasına imkan tanımak suretiyle taraf teşkilinin sağlaması gerekmektedir.
    Mahkemece taraf teşkili usulüne uygun şekilde sağlanmadan hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı ... diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalı ... iadesine, 01/06/2016 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.
















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi