Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2801
Karar No: 2016/12024
Karar Tarihi: 01.06.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/2801 Esas 2016/12024 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı belediyede işçi olarak çalışan davacı, ayrıldığı tarihe kadar ödenmemiş maaş ve ikramiye alacaklarının tahsili amacıyla icra takibi başlatmıştır. Davacı faiz alacağı da talep etmiştir. Mahkeme, davacının talebinin kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak, faiz başlangıç tarihi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmaktadır. Davacı davalıyı temerrüde düşürdü mü düşürmediği araştırılmadan karar verildiği için karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
Borçlar Kanunu 101. madde: Temerrüt için işçinin ihtarı gereklidir.
Not: Yukarıdaki özeti ben yazdım ve yapay zeka tarafından kontrol edildi. Kanun maddeleri de ben ekledim.
7. Hukuk Dairesi         2015/2801 E.  ,  2016/12024 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    YARGITAY
    7. Hukuk Dairesi


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Dahili Davalı : ... vekili Av. ...
    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan tüm temyiz itirazlarının reddine,
    Davacı; davalı Belediyede işçi olarak 23.06.2004 tarihinden itibaren kesintisiz biçimde 05.12.2011 tarihine kadar çalıştığını, kurumlar arası nakil sebebiyle işten ayrıldığını, ayrıldığı tarihe kadar ödenmemiş olan birikmiş maaş ve ikramiye alacaklarının tahsili amacı ile... icra Müdürlüğü"nün 2012/60 sayılı icra takibini başlattığını, borçlu Belediyenin işlemiş faize likit olmadığı gerekçesi ile itiraz ettiği, daha sonra takip sonrası işleyen takip masrafları ve ana parayı ödediğini iddia ederek... icra Müd.nün 2012/60 sayılı icra takibinin başlatılmasına kadar maaş ve ikramiye alacaklarına işlemiş faiz alacağını talep etmiştir.
    Davalı; davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Ücret ve ikramiye alacaklarında uygulanması gereken faiz başlangıcı tarihi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Ücret alacağı bakımından faize hak kazanmak için kural olarak işveren temerrüde düşürülmelidir. Ancak, bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde açıkça bir ödeme günü kararlaştırılmış ise, belirlenen ödeme tarihi sonrasında faiz işlemeye başlar.
    İkramiyenin ödeme günü taraflarca açıkça kararlaştırılmamışsa Borçlar Kanunun 101 inci maddesi uyarınca, temerrüt için işçinin ihtarı gereklidir
    Somut olayda; davacı taraf, davalı Belediyede işçi olarak 23.06.2004 tarihinden itibaren kesintisiz biçimde 05.12.2011 tarihine kadar çalıştığını, kurumlar arası nakil sebebiyle işten ayrıldığını, ayrıldığı tarihe kadar ödenmemiş olan birikmiş maaş ve ikramiye alacaklarının tahsili amacı ile ... icra Müdürlüğü"nün 2012/60 sayılı icra takibini başlattığını, borçlu Belediyenin işlemiş faize likit olmadığı gerekçesi ile itiraz ettiği, daha sonra takip sonrası işleyen takip masrafları ve ana parayı ödediğini iddia etmiş, davalı taraf davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının ücret ve ikramiye alacaklarının her biri için ayrı ayrı ödenmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar olan faizi hesaplanmıştır. Ancak davacının maaş ve ikramiye alacakları yönünden davalıyı temerrüde düşürüp düşürmediği araştırılmadan, davacının faiz talep etmeye hakkı var ise de faiz başlangıcının davalının temerrüde düşürüldüğü tarih olması gerektiği gözönünde bulundurulmadan eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalıdır. Yapılacak olan mahkemenin davacının davalıyı temerrüde düşürdüğü tarihi belirleyerek gerekirse yeniden bilirkişi incelemesi yapılması suretiyle talep konusunda bir karar verilmesidir
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 01/06/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    ...

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi