Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2199
Karar No: 2016/12037
Karar Tarihi: 01.06.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/2199 Esas 2016/12037 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, belediye nezdinde muvazaalı olarak farklı taşeronlar yanında çalışmış, sonrasında ise bir başka şirkette çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Davacı, iş sözleşmesinin sona ermesi sebebiyle kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacağı olduğunu iddia ederek dava açmıştır. İlk davalı, davacının çalıştığı sürelerdeki sorumluluğunun olmadığını, ikinci davalı ise zamanaşımı ve husumetten dolayı davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacağı olduğuna karar vermiştir. Ancak mahkemece, işlem yapılmadan karar verilmesi savunma hakkının ihlaline neden olmuştur. Kararda ayrıca, kullanılmayan izin ücretleri sebebiyle son işverenin sorumlu olduğu belirtilmiş, bu nedenle diğer davalı belediyenin sorumlu tutulmaması gerektiği vurgulanmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 6111 sayılı İş Kanunu'nun 166. maddesi: Norm kadro fazlası işçilerin durumu
- İş Kanunu'nun 174. maddesi: Kıdem tazminatı hakkı
- İş Kanunu'nun 53. maddesi: Yıllık ücretli izin hakkı
7. Hukuk Dairesi         2015/2199 E.  ,  2016/12037 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:


    1.Davacı vekili, davacının 15.10.1994-09.10.2000 tarihleri arasında belediye nezdinde muvazaalı olarak değişik taşeronlar yanında çalıştığını, 09.10.2000-03.11.2011 tarihleri arasında ..."nde çalıştığını, 03.11.2011 tarihinden itibaren 6111 sayılı Yasa kapsamında ... nezdinde çalıştığını, emekli olarak işten ayrıldığını, kıdem tazminatının 09.10.2000 tarihinden itibaren hesaplanarak ödendiğini, davacının 1994-2000 yılları arasında ödenmeyen kıdem tazminatı ve izin ücreti alacağının bulunduğunu öne sürerek kıdem tazminatı ile yıllık izin ücretinin tahsilini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davanın zamanaşımından ve husumetten reddi gerektiğini, davacının 1994-2000 yılları arasında ..."nde çalıştığını, yıllık izin ücretinden ve kıdem tazminatından son işverenin sorumlu olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... vekili, davanın husumetten ve zamanaşımından reddi gerektiğini, başka bir şirket nezdinde geçen çalışma döneminden sorumluluklarının bulunmadığını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davacının iş sözleşmesinin emeklilik nedeni ile sona erdiği, kıdem tazminatına hak kazandığı, yıllık izin ücretinin bulunduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davalı Bakanlık ve davalı ... vekilinin cevap dilekçesindeki ihbar talebi üzerine davacının çalıştığı ..."ne ihbarda bulunulmuş, ancak ihbar olunan şirkete çıkarılan tebligat tebliğ edilmeden iade edilmiştir. Mahkeme, tebligat yapılamayan şirketin adresini Ticaret Sicil Memurluğu"ndan sorduğu halde gelen yazı cevabındaki adrese tebligat yapmadan karar vermiştir. Mahkemece, başkaca bir işlem yapılmadan davanın karara bağlanması savunma hakkı ile hukuki dinlenilme hakkının ihlali niteliğindedir. Bu nedenle mahkemece yapılacak iş, ihbarı talep edilen alt işveren Uzakdoğu İnşaat Ltd. Şti."ne ihbar dilekçesi ve dava dilekçesinin tebliği sağlanarak ve tebliğ edildiğine dair tebligat parçası eksiksiz dosyaya alınarak usuli eksiklik tamamladıktan, delil bildirildiği taktirde bu delilleri de toplandıktan ve yine davalının savunma hakkı kapsamında olası mükerrer tahsilata neden olmamak açısından işyeri özlük dosyası ihbar olunan şirketten getirtildikten sonra toplanmış delilleri toplanacak delillerle birlikte değerlendirilerek -gerekirse ek hesap raporu alındıktan sonra- çıkacak sonuca göre karar vermektir. Eksik inceleme ile savunma hakkını kısıtlar biçimde yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    2-Kabule göre de; taraflar arasında davacının yıllık izin ücreti alacağından hangi davalının sorumlu olacağı hususu uyuşmazlık konusudur.
    Somut olayda, davacının davalı ... işçisi olarak çalışmakta iken 6111 sayılı Yasa"nın 166.maddesine göre norm kadro fazlası işçi olarak tespit edilip davalı Bakanlığa bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü"ne naklen atandığı, burada çalışırken emekli olarak işten ayrıldığı anlaşılmaktadır. 6111 sayılı Yasa gereği yapılmış olan bir devir söz konusudur ki, kullanılmayan izin ücretlerinden son işveren sorumlu olup, devreden işverenin bu işçilik alacaklarından herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle feshe bağlı bir alacak olan yıllık izin ücretinden son işveren olarak ..."nın sorumlu tutulması gerekirken diğer davalı ... Belediyesi"nin de sorumlu tutulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalıların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalı ... Belediyesi"ne iadesine, 01/06/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi