Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13281
Karar No: 2016/12196

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/13281 Esas 2016/12196 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçersiz neden olmadan feshedildiğini belirterek işe iade ve işe başlatılmama tazminatı talep etti. Mahkeme, feshin geçersiz olduğuna ve işe iadesine karar verdi. İşe başlatılmama tazminatının davacının 4 aylık ücreti kadar olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, davacının yargılama giderleri davalı tarafından karşılanacak ve avukatlık ücreti davalıdan tahsil edilecektir. Kısacası, işçinin feshin geçersiz olduğuna karar verildiği ve işe iade edilmesi gerektiği belirtilen bir mahkeme kararıdır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi, feshin geçersiz olduğuna karar verildiğinde işe başlatılmama tazminatının belirlenmesini düzenlemektedir. Bu tazminat, işçinin kıdemi ve fesih sebebi gibi özellikler dikkate alınarak en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında olmalıdır. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. maddesi ise sendikal nedenle yapılan fesihlerde tazminatın en az bir yıllık ücreti tutarında belirleneceğini düzenlemektedir. Ayrıca, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesi, feshin yazılı yapılması ve fesih sebebinin açık ve kesin olarak belirtilmesi gerektiğini düzenlemektedir.
7. Hukuk Dairesi         2016/13281 E.  ,  2016/12196 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:


    İş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece feshin geçersizliğine, davacı işçinin işe iadesine karar verilirken, işe başlatılmama tazminatı, kısa kararda 4 ay gerekçeli kararın hüküm fıkrasında 5 ay olarak belirtilmiş, hükme esas alınan raporu hazırlayan bilirkişinin ücreti davacı tarafça karşılanmamasına karşın, davalı tarafından ödenmesi gereken davacı giderleri arasında sayılmıştır.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. Dairemizin yerleşik uygulaması gereği, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. maddesindeki sendikal nedenle yapılan fesihlerdir. Bu kanuna göre sendikal nedenle yapılan fesihlerde tazminat; işçinin başvurusu, işe başlatma ve başlatılmama şartına bağlı olmaksızın işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirlenecektir. Dairemizin uygulaması bu yöndedir. Dairemiz yıllık ücretli izinle ilgili 53. maddedeki kıdem sürelerini dikkate alarak 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatın belirlenmesini öngörmekte, fesih sebebine göre bu miktarlarda azami sınır 8 aya kadar da çıkmaktadır.
    Dosya içeriğine göre somut uyuşmazlıkta davacı işçinin davalı işyerinde 20.04.2010-09.02.2015 tarihleri arasında çalıştığı, iş akdinin geçerli bir nedene dayalı olarak sonlandırılabilmesi için 4857 Sayılı İş Kanunu"nun 19. maddesine göre öncelikle feshin yazılı yapılması ve fesih sebebinin ""açık ve kesin "" olarak belirtilmesi gerektiği, bu hususun bildirimli feshin biçimsel ön koşulu olduğu, Noter kanalıyla 10/02/2015 tarihinde fesih bildirimi gönderilmeden önce 09/02/2015 tarihinde iş akitlerine sözlü olarak son verilmiş olduğu, fesih iradesinin işçiye yazılı bildirimden önce ulaşmış olduğu, yapılan feshin sırf bu nedenle dahi geçersiz olduğu anlaşıldığından feshin geçersizliğine ve davacının davalı şirketteki işe iadesine karar verilmesi isabetlidir. Bu nedenle davalının sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak davacı işçinin kıdemine ve fesih nedenine göre mahkemece işe başlatmama tazminatının davacının 4 aylık ücreti oranında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.
    Ayrıca, mahkemece hüküm fıkrasında davacının yaptığı yargılama giderlerine dahil edilerek davalı tarafça ödenmesine karar verilen bilirkişi ücretinin, bu ücretinin yatırılmasına ilişkin mahkeme ara kararında davalı tarafça yatırılmasına karar verildiğinin, bunun üzerine davalı tarafından 17.06.2015 tarihinde 750,00 TL olarak yatırılmış olduğunun gözetilmemesi de hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı Işyerindeki İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde davalı tarafından ödenmesi gereken tazminat miktarının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5- Karar tarihinde alınması gereki 29.20 TL harçtan peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 1,50 TL harcın davalıdan alınarak..."ye gelir kaydına,
    6-Davacı tarafından yapılan toplam 139,70 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya ÖDENMESİNE,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1.800,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8- Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 02/06/2016 gününde oybirliği ile KESİN olarak karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi