Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15287
Karar No: 2015/286
Karar Tarihi: 22.01.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/15287 Esas 2015/286 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İnebolu Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülen bir dava sonucunda, davacı işçinin 6111 sayılı Kanun gereği kadrolu atamasının yapıldığı ancak kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili, genel tatil ve ilave tediye alacaklarının tahsil edilmesi talebi ile dava açtığı anlatılmıştır. Mahkeme, kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacakları taleplerini reddetmiş ancak diğer taleplerini kabul etmiştir. Ancak, Dairemizin istikrarlı uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanların tanık olarak dinlenmesi durumunda bu beyanlarının diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmesi gerektiği belirtilerek, eksik inceleme sebebiyle kararın bozulması ve işin düzenlenmesine ilişkin uygulamanın kayıtlar araştırılarak, varsa özellikle nöbet çizelgelerinin getirtilerek belirlenmesi istenmiştir.
Kanun Maddeleri: 6111 Sayılı İş Kanunu, Kanun Maddesi: 166 (Kıdem Tazminatına İlişkin Hükümler Saklıdır), 6772 Sayılı Kanun (Sosyal Yardım ve Birikmiş İkramiye Alacakları)
7. Hukuk Dairesi         2014/15287 E.  ,  2015/286 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İnebolu Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi sıfatıyla )
    Tarihi : 22/04/2014
    Numarası : 2012/498-2014/215

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı vekili, davacının 6111 sayılı Yasa gereği davalı Belediyede çalışmakta iken M.. B.."na kadrolu atamasının yapılmış olduğunu öne sürerek kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili, genel tatil ve ilave tediye alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, iş davalarının belirsiz alacak davası olarak açılmasının mümkün olmadığını, kıdem tazminatı talebi açısından, davaya dayanak teşkil eden 6111 sayılı Kanunun 166. maddesinin son cümlesinde "kıdem tazminatına ilişkin hükümler saklıdır" denildiğini, davacının tüm özlük hakları ile birlikte yeni kuruma devredilmiş olduğu için Belediyelerindeki süresi de dahil edilerek yeni devralan kurumca emekli olacağı zaman kıdem tazminatı ödeneceğini, davacının yeni kurumu tarafından, Belediyelerinden bakiye kalan yıllık izin sürelerinin kullandırıldığını, davacının ulusal bayramların hiçbirinde çalıştırılmadığını, dini bayramlarda sadece 3. gün 5 saat geleneksel pilav dağıtımında çalıştırıldığını ve o günlük yevmiyesinin de ... İlçesini Güzelleştirme ve Yoksullara Yardım Derneği tarafından ödendiğini, davacının dini bayramlarda Belediye namına değil dernek namına çalıştırıldığını, yevmiyelerinin de dernek tarafından ödendiğini, Belediye işçilerinin çalışma saatlerinin yıl boyu 08:00 - 12:00 - 13:30 - 17:00 olarak belirlenmiş olup günde 7,5 saat çalıştırılan işçilerin cumartesi"de dahil edildiğinde haftalık 45 saat çalıştırıldıklarını, fazla mesai yapmadıklarını, durumun bordrolardan belli olduğunu, hafta tatillerinin pazar günleri tam olarak kullandırıldığını, tüm kamu işçilerinin sosyal yardım ve birikmiş ikramiye alacaklarının 6772 sayılı Yasaya tabii olduğunu, bu talebin sosyal yardım kısmının müvekkili kuruma, birikmiş ikramiye kısmının devralan kuruma yöneltilmesi gerektiğini, zira işçinin tüm özlük hakları ile birlikte devredildiğini ve birikmiş ikramiyenin belirtilen yasa gereği son çalışma yerinde ödeneceğini, sosyal yardımlarınsa taraflar arasında akdedilen hizmet sözleşmesinde bulunmadığını, bu nedenle davacının sosyal yardım alacağının söz konusu olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacakları taleplerinin reddine diğer taleplerin kabulüne karar verilmek suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda, hükme esas bilirkişi raporunda fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücret alacakları hesaplanırken, davacı tanık anlatımları delil olarak değerlendirilmiştir. Oysa davacı tanığı olarak dinlenen işçiler aynı şekilde davalı
    aleyhine dava açan kişilerdir.
    Dairemizin istikrarlı uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise bu işçilerin tanıklıklarına ihtiyatla yaklaşılması gerekir. Bu beyanlar diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek, sonuca gidilmelidir.
    Davalı Belediye resmi kurum olup, çalışma ve nöbet saatlerinin kayıtlar ile takibi zorunlu bulunduğundan; mahkemece, işin düzenlenmesine ilişkin uygulamanın kayıtlar araştırılarak, varsa özellikle nöbet çizelgelerinin getirtilerek belirlenmesi ve buna
    göre çalışma ve nöbet süreleri belirlenip, diğer delillerle birlikte değerlendirilmek sureti ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları hakkında karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davacıya yükletilmesine, 22.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi