Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5028
Karar No: 2019/2202
Karar Tarihi: 10.04.2019

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2018/5028 Esas 2019/2202 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2018/5028 E.  ,  2019/2202 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : ...... Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi


    Davacılar ... ve ... (.........) vekili Avukat ...... tarafından, davalı ... aleyhine 18/03/2013 gününde verilen dilekçe ile haksız fiilden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 28/12/2016 günlü karara karşı davacıların istinaf başvurusu üzerine yapılan incelemede; davacılar vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne dair verilen 12/09/2018 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve özellikle HMK 355. maddesindeki kamu düzenine aykırılık halleri resen gözetilmek üzere istinaf incelemesinin, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp karar verilmiş olmasına, dava şartları, delillerin toplanması ve hukukun uygulanması bakımından da hükmün bozulmasını gerektirir bir neden bulunmamasına göre davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davacıların diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Davacılar vekili; davalının, davacılardan ......"nun annesi ...... ile babası ...... ve kardeşi ..."nu ateşli silahla öldürdüğünü, ayrıca davacılardan ......"nu da yaraladığını, ölenlerin diğer davacı ..."in kızı, damadı ve torunu olduğunu, davacılardan ......"nın geçiminin müteveffa kardeşi ve babası tarafından sağlandığını ve davalının eylemi sonucu ölmeleri nedeniyle babası ve kardeşinin desteğinden yoksun kaldığını, ayrıca olayda davacılardan ......"nın yaralandığını ve yaralanması nedeniyle iş gücü kaybına uğradığını, tüm ailesini kaybetmesi ve yaralanması nedeniyle davacılardan ......"nın manevi olarak yıprandığını, diğer davacı ..."nin kızını, damadını ve torununu kaybetmesi nedeniyle üzüldüğünü belirterek oluşan maddi ve manevi zararların tazminini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece; ceza dosyası kapsamı ve tanık beyanları doğrultusunda, maddi tazminat talebine ilişkin alınan bilirkişi raporu da dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne, manevi tazminat taleplerinin ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükme karşı, davacılar vekili tarafından istinaf talebinde bulunulmuştur.
    Bölge adliye mahkemesince; davacıların istinaf başvurusunun kabulü ile yeniden esas hakkında hüküm kurularak, davanın kısmen kabulüne dair verilen karar Dairemizin 25/04/2018 tarihli 2017/4382 esas ve 2018/3320 karar sayılı ilamı ile, davacılar yararına hükmedilen manevi tazminat miktarlarının az olduğu ve daha üst düzeyde bir manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. Bölge adliye mahkemesince bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, davacıların istinaf başvurusunun kabulü ile yeniden esas hakkında hüküm kurularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; kararı davacılar vekili temyiz etmiştir.
    Dava, haksız fiilden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
    6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 56. maddesi (Mülga 818 sayılı BK m.47) hükmüne göre hakimin özel halleri göz önünde tutarak manevi zarar adı ile hak sahibine verilmesine karar vereceği bir para tutarı adalete uygun olmalıdır. Hükmedilecek bu para, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirecek tazminata benzer bir fonksiyonu olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi mal varlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir. O halde bu tazminatın sınırı onun amacına göre belirlenmelidir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır. 22/06/1966 günlü ve 7/7 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararının gerekçesinde takdir olunacak manevi tazminatın tutarını etkileyecek özel hal ve şartlar da açıkça gösterilmiştir. Bunlar her olaya göre değişebileceğinden hakim bu konuda takdir hakkını kullanırken ona etkili olan nedenleri de karar yerinde objektif ölçülere göre isabetli bir biçimde göstermelidir.
    Somut olayda; olay tarihi, davacıların ölenlere yakınlığı, olayın gelişim şekli ve vahameti ile yukarıdaki ilkeler göz önüne alındığında davacılar yararına hükmedilen manevi tazminat miktarı azdır. Bölge Adliye Mahkemesince, daha üst düzeyde manevi tazminata hükmedilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz edilen Bölge Adliye Mahkemesi kararının HMK 371. maddesi gereğince BOZULMASINA, dosyanın Bölge Adliye Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 10/04/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi