4. Hukuk Dairesi 2019/536 E. , 2019/2247 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı ......Kurumu Başkanlığı vekili Avukat ... Ünüvar tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 08/06/2007 gününde verilen dilekçe ile alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 07/07/2014 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalılar ..., ..., ... ve ... tarafından süresi içinde istenilmekle dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1-Dosyanın incelenmesinde; Dairemizce verilen 11/10/2018 tarih, 2018/1041 esas ve 2018/6116 karar sayılı ilamda; mahkemenin gerekçeli kararının davalı ..."a 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre tebliğ edildiği, ancak gerekçeli kararların tebliğ edildiği bu adresin davalı ......un işyeri adresi olduğu ve ilgili maddelere uygun olmadığı belirtilerek usulüne uygun tebliğin sağlanması için dosyanın mahal mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.
Geri çevirme üzerine, davalıya gerekçeli karar ve temyiz dilekçesi 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/2 maddesine aykırı şekilde tebliğ edilmiştir.
Şöyle ki; 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Kanun"un 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
Aynı Kanun"un "Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina" başlıklı 21. maddesine, 6099 sayılı Kanun"un 5. maddesi ile eklenen 2. fıkrasında; "gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır" hükmü yer almaktadır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 10. maddesi ile ilgili değişikliğe ilişkin Kanun gerekçesinde, kişilere getirilen adres kayıt sistemi zorunluluğu ile birlikte işleyişin kolaylaştığı dile getirilmiş, yapılan yeni düzenlemeyle, öncelikle yine bilinen en son adrese tebligat yapılacağı, tebligatın yapılmasını isteyenin veya tebligatı çıkartan makamın bildirdiği adresin, tebligata elverişli olmadığının anlaşılması ya da bu adrese tebligat yapılamaması halinde, muhatabın 5490 sayılı Kanun"a göre adres kayıt sistemindeki adresinin bilinen en son adresi olarak kabul edileceği ve tebligatın buraya yapılacağı açıklanmış, değişiklik ile birlikte adres kayıt sistemi dışında başkaca adres araştırması yapılmasının gerekmeyeceği vurgulanmıştır.
Şu durumda, davalı ... ......"a yapılan gerekçeli karar tebliğinin yukarıda açıklanan tebligat aşamaları izlenmeksizin eski mernis adresinden iade döndükten sonra doğrudan adres kayıt sistemindeki yeni mernis adresine yapıldığı anlaşılmakla, öncelikle davalının bilinen en son adresine tebligat çıkartılması oradan sonuç alınamazsa adres kayıt sistemindeki adresine “mernis adresi" şerhi düşülmeksizin tebligat çıkartılması buradan da sonuç alınamazsa o takdirde “mernis adresi" şerhi düşülerek Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılması gerekirken yukarıda anılan Yasa hükümleri uyarınca belirtilen yol ve yöntem izlenmeden yapılan tebliğ işlemi usulüne uygun değildir. Davalı ..."a usulüne uygun şekilde gerekçeli kararın tebliğ edilerek temyiz süresi beklendikten sonra dosyanın gönderilmesi için ikinci kez geri çevirme kararı verilmesi gerekmiştir.
2-Dosya kapsamından, 09/06/2006 tarihli ...... ...... Kurulu Başkanlığının raporu ile; davalı ......lar hakkında soruşturma izni istendiği ve bunlardan bir kısmı hakkında yapılan hazırlık soruşturması sonucu ceza davası açıldığı anlaşılmıştır. Bu davalılardan temyiz isteminde bulunan ... hakkında ...... 12. Asliye Ceza Mahkemesinin 2006/835 esas sayılı dosyasıyla "görevi kötüye kullanma" eyleminden, ..., ... ve ... hakkında ...... 14. Asliye Ceza Mahkemesinin 2007/135 esas sayılı dosyası ile "görevi kötüye kullanma" eyleminden, davalı ... hakkında ...... 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2009/152 esas sayılı dosyası ile "Resmi Belgede Sahtecilik ve Nitelikli Dolandırıcılık" eyleminden, ... hakkında ...... 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2007/7 esas sayılı dosyası ile "görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurumları zararına dolandırıcılık" eyleminden dolayı ceza yargılaması yapıldığı ve bu dosyaların dosyamız arasına alınmadığı anlaşılmıştır.
Temyiz isteminde bulunan davalılardan ..., ..., ... ve gerekçeli karar tebliği yapılacak olan ... ile ilgili olan tarafımızca esası belirlenen dosyalar ile bunlar dışında aynı davalılar hakkında olayla ilgili açılan ceza dosyaları varsa mahkemenizce tespit edilerek geri çevirme gereğine uygun olarak kesinleşme şerhleri dahil tüm belgelerinin aslının veya onaylı suretinin eksiksiz olarak incelenmek üzere eklenerek gönderilmesi için dosyanın mahal mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (1) ve (2) nolu bentlerde açıklanan şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlanıp gerekli temyiz süresi beklendikten sonra, temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmek üzere dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 11/04/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.